A koszmóról


Kismamák és családtagok számára gyakran ijesztő, amikor a csecsemő fejbőrén zsíros, sárgás-barnás felrakódás jelenik meg. Az ilyen letapadt pörköket hétköznapi nyelven koszmónak, orvosi nyelven seborrhoeas dermatitis-nek nevezzük. A mindennapokban használt elnevezés nem túl szerencsés, mert sokan a koszmó szóról a koszra, erről pedig a gondozatlanságra asszociálnak, pedig ennek valójában semmi köze nincs a higiéniához és ápoltsághoz. Ez tulajdonképpen a korpa csecsemőkori megjelenési formája, ami gyakran az újszülöttek és a pár éves kisgyermekek fejbőrén is előfordul. A tünetek a hajas fejbőrön kívül egyéb testfelszíneken, általában az arcon és a törzs felső részén is láthatóvá válhatnak. Teljesen ártalmatlan és többnyire átmeneti bőrjelenségről van szó, mégis sokszor zavarja és cselekvésre készteti a szülőket.

Mi okozza a koszmót?

A koszmó kialakulásában több tényező játszik szerepet: csecsemőkorban az anyai hormonhatás miatt bekövetkező megnövekedett faggyútermelés, és a bőrön normális körülmények között is élő bizonyos gombával (ún. Malassezia furfur) szembeni fokozott érzékenység, kóros reakció. Végső soron a koszmó oka, hogy a bőr felszínén lévő elhalt szarusejtek nem válnak le, hanem a faggyúmirigyek faggyújával keveredve a fejbőrhöz tapadnak.

Hogyan kezeljük a koszmót?

Mivel a koszmó csecsemőkorban igen gyakori, érdemes hangsúlyt fektetni megelőzésére: a rendszeres samponos hajmosás csökkentheti kialakulásának esélyét.

Abban az esetben, ha már láthatóvá válnak a koszmó jelei, érdemes kifejezetten erre a célra kifejlesztett hajsamponra váltani. A patikákban már jó néhány termék közül választhatunk. Heti háromszori hajmosásnál több azonban már tovább ronthatja a tüneteket. A koszmó ugyanis a zsíros bőrt kedveli. Gyakori hajmosásnál a bőr faggyúmirigyei túlzott olajtermelésbe kezdenek, ezért ez már ellenkező, kedvezőtlen hatást vált ki.

Fontos hajmosásnál a samponozás mellett a felrakódás mechanikai eltávolítására is odafigyelni. Erre a célra használhatunk pl. egyszerű fogkefét vagy durvább frottír törölközőt.

Mik az otthoni praktikák?

Ha valaki inkább a természetes gyógymódok híve, annak jó hír, hogy különböző természetes olajokkal (pl. olívaolaj) is kedvező hatást érhet el. Az olajozás ugyanis fellazítja a kemény, letapadt pörköket. Hagyjuk az olajos pakolást fél óráig a csecsemő fejbőrén, majd fürdés közben a megpuhult, fellazult pikkelyeket hajkefével vagy törölközővel, gyengéden, de határozottan dörzsöljük le.

A különböző alternatív kezelési módoknál (pl. kamillás lemosás, bojtorjánból vagy fekete nadálytőből készült borogatás, levendulaolaj vagy mandulaolaj használata) azonban fontos az óvatosság, mert ezek az anyagok allergiás bőrreakciót válthatnak ki!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Makacs, otthoni kezelésre nem reagáló esetekben fontos bőrgyógyászt felkeresni. Egyrészt súlyosabb formákban szükséges lehet vényköteles, hatásosabb kezelés bevetésére. Másrészt bizonyos bőrbetegségek (pl. pikkelysömör, ekzema) megjelenésükben hasonlíthatnak a koszmóra, amit laikus szem általában nem tud megkülönböztetni.

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!