Uszodaszemölcs


Az uszodaszemölcs (un. molluscum contagiosum) egy vírus (un. poxvírus) által okozott fertőző bőrbetegség. Az apró kis szemölcsök a bőrön bárhol megjelenhetnek, és általában heg nélkül, 6-12 hónapon belül spontán gyógyulnak. Bizonyos esetekben azonban a bőrtünetek akár 4 évig is fennállhatnak.

A szemölcsök (un. molluscumok) apró, félgömbszerűen kiemelkedő, középső részükön jellegzetes köldökszerű behúzódásokkal bíró, fehéres, rózsaszín, vagy bőrszínű növedékek képében jelentkeznek. Gyakran gyöngyházfényűek, felszínük sima, tapintásra kemények. Méretük a gombostűfejnyi nagyságtól a borsónyi nagyságig (2-5 mm) változik. Általában szubjektív panaszt nem okoznak, de időnként viszketnek vagy begyulladhatnak. Egyesével vagy csoportosan a testen bárhol előfordulhatnak, kivéve a tenyereket és a talpakat.

A fertőzés emberről emberre közvetlen bőrkontaktussal vagy közös használati tárgyak (pl. törölköző, fürdőjátékok, uszodai felszerelések) közvetítésével terjed. Bár az uszodaszemölcs elnevezés alapján a köztudatban az él, hogy a fertőzés elsősorban uszodákban, szaunákban és egyéb közös fürdőzésekkel terjed, ez tudományosan nem bizonyított. Valószínűleg a vírus inkább a közös használati tárgyakkal kerül át egyik ember bőréről a másik ember bőrére, nem pedig maga a víz a közvetítő közeg. A fertőzött terület borotválása szintén hozzájárulhat az uszodaszemölcsök további terjedéséhez. Felnőtteknél a molluscum általában (de nem minden esetben) szexuális kontaktussal terjed. A bőrtünetek kialakulásáért felelős vírus a bőr felső rétegében (felhám vagy epidermis) marad, és nem lép be a vérkeringésbe, ezért a fertőzés nem terjed pl. tüsszentéssel vagy köhögéssel. Mivel a vírusok csak a bőrben tartózkodnak, a szemölcs gyógyulásával a vírus is eltűnik a bőrből, és így már nem okoz fertőzésveszélyt más ember számára.

Ki hajlamos uszodaszemölcs megjelenésére?

Az uszodaszemölcs meglehetősen gyakori fertőzés, bárkin előfordulhat, mégis leggyakrabban 1-10 éves korú gyerekeken látjuk.

Fokozottabban hajlamosak a fertőzésre:

  • Meggyengült immunrendszerrel bíró egyének (pl. HIV-fertőzöttek, kemoterápián átesett daganatos betegek). Az ilyen személyeknél a szemölcsök nagyobb méretben és számban jelennek meg, és kezelésük is nehezebb.
  • Atópiás ekcéma szintén hajlamosít a fertőzésre, mert ilyenkor a bőrszárazság miatt apró repedések keletkeznek a bőrfelszínen, ami elősegíti a vírus megtapadását és további terjedését.
  • Meleg, nedves, párás környezet

Mik a kezelési lehetőségek?

Bár az uszodaszemölcs többnyire egészséges gyerekeket érintő, panaszt nem okozó, általában egy éven belül spontán gyógyuló bőrtünet, mégis bizonyos esetekben (pl. esztétikailag zavaró szemölcsök, a háttérben fennálló atópiás ekcéma, a fertőzés terjedésének megelőzése) ajánlott a kezelése.

Mechanikus eltávolítás:

A szemölcsök mechanikus eltávolítása legtöbbször egy speciális éles kis kanállal (un. Volkman-kanál) történik. Ilyenkor a kanál élével átlyukasztjuk a szemölcs falát, majd kifordítjuk a szemölcsöt alkotó sárgás-fehér sűrű masszát. Kisebb gyerekeknél és érzékenyebb bőrterületek érintettsége esetén, az eltávolítást megelőzően érzéstelenítő kenőcsöt használunk. Ritkábban a szemölcsöket folyékony nitrogénnel fagyasztjuk. Semmiképpen sem tanácsos megkísérelni a szemölcsöt otthon, saját kezűleg eltávolítani. Egyrészt ily módon könnyen átvihető a fertőzés más bőrterületekre, másrészt esély van a szemölcsök felülfertőződésére.

Helyi kezelés:

Magyarországon is forgalomban van egy erre a célra használható, recept nélkül kapható, kálium-hidroxidot tartalmazó oldat (InfectoDell). Az oldat feloldja a vírussal fertőzött sejteket, így egy védekezési reakciót indít el a bőrben, mely a molluscumok gyógyulásához vezet. Érzékeny bőrterületekre (pl. szem környéke, nemi szervek), nyálkahártyára, sérült vagy már gyulladt szemölcsökre és két éves kor alatt ne használjuk!

Hogyan lehet megelőzni az uszodaszemölcsök terjedését?

A fertőzés terjedését legegyszerűbben a megfelelő higiénés szokások betartásával tudjuk megakadályozni.

Mossunk rendszeresen kezet!

Ez a legegyszerűbb és a legkézenfekvőbb módja az uszodaszemölcs és más fertőzések megelőzésének. A kézmosással ugyanis eltávolítjuk a vírusok és baktériumok csíráinak nagy részét, ami más emberről, vagy közvetítő tárgyról került a kezünkre.

Ne tapogassuk vagy vakarjuk a szemölcsöket!

A szemölcsök tapogatásával és vakarásával nemcsak magunkon terjeszthetjük tovább a fertőzést, hanem másnak is nagyobb eséllyel át tudjuk adni.

Takarjuk le a szemölcsöket!

Ez történhet ruházattal vagy ragtapasszal. Éjszaka, alvás alatt ez természetesen felfüggeszthető.

Legyünk körültekintőek a sportolás során!

Személyes holminkat (pl. törölköző, ruhadarab) ne osszuk meg másokkal. Az uszoda használatát amíg szemölcs van a bőrünkön mellőzzük, vagy vízálló ragtapasszal fedjük le a szemölcsöket.

Az érintett területet ne borotváljuk!

Kérjen időpontot!

Kapcsolat Hívás most!